çevresi ince bir çizgi ile çizilmiş müzik akımıdır.
başlangıcı için pek çok albüm veya grup adı geçmektedir. ama bu akımı başlatan en büyük etken bon jovi'nin 86 çıkışlı slippery when wet albümüdür. grubun bu albümdeki şarkılarının gösterdiği başarı kısa sürede mtv'nin dikkatini çekmiştir. ve hemen ardından benzer tarzı uygulayan pek çok grup ortaya çıkmıştır. europe, poison, white lion gibi gruplar tamamen bu dönemin ürünü olmuştur. whitesnake, def leppard, aerosmith gibi bazı gruplar da pazarda var olabilmek, pastadan pay alabilmek için bu dönemde tarzlarını değiştirmiştir. ki bunların içinde en kapsamlı tarz değişimini yapan da whitesnake olmuştur. grubun 1978 yılında başlayan blues rock yolculuğu 87 * yılındaki albüm ile bir anda glam metal'e dönmüştür. david coverdale bir kalemde glam metal'e uyacak elemanları toplayıp apar topar still of the night şarkısına klip çekmiş, şarkı turnayı gözünden vurunca da whitesnake bir anda mtv tarafından da gazlanan bir glam metal grubu haline gelmiştir. ki pek çok insan whitesnake ve diğer gruplarla o dönemde tanıştığı için bu tip eski grupları sadece glam metal grubu olarak görebilmektedir.
bu arada bir not daha düşmek gerekiyor buraya, glam metal'in bu kadar popüler olmasında john kalodner gibi a r'lerin de payı büyüktür.
glam metal'i müzik olarak iredelersek, melodinin genelde eğlenceli, kolay bir melodi ve ritm yapısı üzerine kurulduğunu görürüz. sözlerde ise ağırlık aşk, aşk acısı, maço erotizm'dir. sözlerin mesaj kaygısı yoktur, sadece akla kolay gelsin, dillerden düşmesin kaygısı taşır.
grupların, elemanların imajına baktığımızda ise, kabarık uzun saçlar, makyajlı bir yüz, deri veya parıltılı kıyafetlerdir en çok kullanılan olgular. david coverdale o dönem için çok güzel bir ifade kullanır; "hepimiz ayaklanmış noel ağaçlarına benziyorduk." kullanılan bir diğer olgu da kliplerdeki kadın cinselliğidir. burada da whitesnake'i örnek göstermemiz olasıdır. *
o dönem ortaya çıkan grupların ve eserlerin çoğu tozlu raflarda kalmış olsa da, çok değerli, çok başarılı gruplar * ve şarkılar da miras kalmıştır bugüne. ki bu dönemin sonunda da metal müzik kendisini de sorgulayarak tarz ve imaj yönünden önemli değişikliklere uğramıştır. nirvana mesela bu dönemin hemen bittiği zaman ortalıkta gözükmeye başlamıştır.
öyle ya da böyle metal müzik dünyasına yaklaşık 10 yıl boyunca egemen olmuş, o dönemde pek çok insanı gitar ile tanıştırmış, o zamanlar henüz çaylak olan pek çok gitaristin, bateristin ve bassçının pişmesini sağlamış müzik türü olarak önemlidir glam metal.
Özellikleri
Ne gitarları heavy veya thrash metal kadar bozulmuş (distorşınlı), ne de vokalleri death veya black metal gibi brutaldir, zira pop etkileşimli bir alt türdür. Gitarlar hard rock'ın biraz daha sertleştirilmiş halidir ve vokaller ise daha çok kadınsı çığlıklara benzer. Bu taraftan bakıldığında vokal performansı olarak en çok zorlayan türlerden biridir zira aşırı tiz ses kullanımı olabilir ve bu da insan gırtlağını zorlayan bir hadisedir. Bunun dışında ise, görsel olarak insanların dikkatini farklı bir şekilde çekmeyi amaçlamışlardır. Kabarık permalı saçlar, aşırı feminen makyaj ve spandex pantolonlar, ilgiyi istedikleri şekilde mi getirdi bilinmez, ancak bayağı ilgi topladıkları kesin.
Başlatan Gruplar
Bu türü başlatan gruplar olarak Kiss, Twisted Sister, Saxon, Def Leppard, Poison örnek verilebilir.Müzik dünyasında çok büyük etkileşimler yaratmış, kendi türleriyle çok ilgisiz gruplara bile gerek müzikal olarak, gerekse sahne duruşu ve makyaj konusunda ilham vermişlerdir.Bu gruplardan etkilenen gruplar arasında en başta, progresif death metalin kurucusu olan Death grubunun vokal/gitaristi Chuck Schuldiner getirilebilir. Bunun dışında, günümüz piyasasının bilumum makyaj yapan death ve black metal grupları, makyaj stilinde (özellikle Kiss olmak üzere) hair metal gruplarından etkilenmişlerdir(ki inanmayanlar gidip bu grupların röportajlarını okuyabilir, çok büyük bir kısmı özellikle Kiss fanı olduklarını ve müziğe başlamalarında bu grubun öneminin büyük olduğunu söyler).[b]