Yerleri
Sabbatlar sessiz yerlerde yapılırlardı genellikle harabeler ve antik tapınakların kalıntılarında, terkedilmiş kiliselerde, dağ başlarında ve ormanlarda daima geceleri toplanırlardı. Bazı yerler sabbatlarıyla ünlü olmuştur:
FRANSA
Brittany’de Carnac ; Alp Dağlarında Pra-Pratis f; in Auvergne, Puy-de-Dome’nin tepesi (Venus’un eski tapınağı); Cotentin’de the Meautis ; Lorraine’de, Repy Taşı. Basque’de Hendaye sahili muhtemelen De lancre’e kıyasla 12 000den fazla cadı ağırlamıştır.
ALMANYA
Brocken Dağı (Harz)
İSVEÇ
Blokula Kilisesi.
Ayin
Cadılar ve büyücüler zamanın geldiğini biliyorlardı, çünkü şeytan tarafından yapılan gizli işaret kaşınmaya başlamıştı. Artık Sabbat için hazırlanmaları gerekiyordu. Bazıları oraya yürüyerek gittiler, bazıları da adet olarak iblislerin ya da süpürgelerin üzerinde uçarak gittiler.
Cadılar Sabbat yerine ulaştıkları zaman, şeytan siyah bir keçi formunda onlara gözüktü, ayrıca siyah bir kedi, bir kuzgun, karga ya da tüylü bir kurbağa şekline de bürünebiliyordu.
Ayine katılanlar selamlamak için onun kalçasını öptüler. Sonra da son Sabbat’tan beri yaptıkları zararlı büyülerin hepsini ve kurbanlarının isimlerini söylediler. Sonra Sabbat Kraliçesi geldi, siyah bir koyun üzerindeki çıplak bir kadın. Önce şeytan sonra da diğerleri yerdeki bir deliğe işiyorlardı. Sonra deliğin içine doğru iki parmaklarıyla ters haç işareti yaptılar. Şeytan, altara geldi ve kraliçeye cehennemden getirdiklerini sundu. İkisinin ilişkiye girmesinden sonra cadılar şeytana sadakat yemini etmeli, anlaşmalarını yenileyip siyah kitaba isimlerini yazmalıydılar. Aralarına yeni kabul edilenlenlerin vaftiz seremonisinde adetten dolayı kan kullanılırdı. Şeytan yeni üyeye işaretini koyar ve onunla da ilişkiye girerdi.
Bu olayları sex ve vahşi danslar takip eder, festival leziz ya da bebek cesedi gibi iğrenç yemeklerin yenmesiyle devam ederdi. Bazıları bu yemeklerin ilüzyon olduğunu itiraf etmiştir. Ve tabiki satanik bir orkestra ayine müzikleriyle eşlik etmektedir.
İblisler çılgınlığı kutlamak için heryerdedirler. Günün ilk ışıklarıyla şeytan kaybolur ve cadılar evlerine geri dönerler..
Takvim
Sabbath kelimesi Yunanca “Sabatu” yani “dinlenmek” anlamına gelir. Eskiden 8 tane olarak bilinen Sabbath modern paganlarca 5 tane kabul edilir: Bealtain, Midsummer, Lughnasadh, Samhain ve Yule.
Samhain
31 Ekim
Hallowe'en (cadılar bayramı) olarak bilinir. Bu Sabbath’ın başka bilinen isimleri de Shadowfest (strega), Martinmas ya da Hallowmas (iskoç kültüründe)’dır. Cadıların festivali, yeni yılı gibidir. “Oyun mu şeker mi?” bir Pagan geleneğinden gelmiştir. Çocukların temsil ettiği ataları, yemek toplayıp ziyaret ettikleri evleri kutsarlar. Samhain mevsim kutlamalarının en dehşet vericisi olarak bilinir. Çünkü kışın gelip soğuğun, karanlığın ve yiyecek sıkıntısının başlamasını simgeler. Ayrıca Samhain’de ölmüşlerin ruhları da anılır. 31 Ekim yeni yıl arifesi, 1 Kasım da yeni yıl olarak kabul edilir. Paganlar, fiziksel dünyanın ve ruhların dünyasının bu tarihte birbirine çok yaklaştığına, hayaletlerin ve ruhların fiziksel dünyada, bu tarih içinde belirebileceğine inanırlar.
Samhain sihirli bir zamandı, şenlik ateşlerinin her yeri ışıklandırdığı bir zaman. Paganlar bir yılın bitmesi ve yeni yılın başlaması adına önce ateşlerini söndürüp sonra tekrar yakarlar.
Hristiyanlığın gelmesiyle, insanların tüm eski inançlarının yok olamayacağı anlaşıldı ve Samhain de cadılar bayramına dönüştü.
Yule
22 Aralık
Yuletide olarak da bilinir, İskandinav “çark” anlamına gelen bir kelimeden türemiştir. Kış gündönümü, yani yılın en kısa günü, en uzun gecesi. Yule, bu günden sonra günlerin uzamaya başlamasını, son baharın gelişi ve verimliliğin, doğurganlığın tekrar kutlanacağını simgeler.
Imbolc
1 Şubat
Condlemas,Lupercus (straga) , Condelaria olarak da bilinir. Işığın dönüşünün festivalidir. Kışın bitmesi ve sonbaharın gelişi simgelenir. İrlanda’da Imbolc, Yüce Ana Tanrıça’yı, ateşin, iyileşmenin,demircilik sanatının ve şiirin tanrıçasını onurlandırmak için kutlanılan özel bir gündür. Bu gecede ölülerin ruhlarının yaşayanlar arasında dolaşacağı söylenir.
Eostre
22 Mart
Ostra olarak da bilinir. Anglo-Saxonların gün batımının tanrıçasından ismini almıştır ve “Easter” (paskalya) kelimesinin kökenini oluşturur. Gün ve gece eşit uzunluktayken ekinoks oluşur ve yeniden doğuş kutlanır. Wales’de Eostre Lady Day (Gündüzün Leydisi) olarak bilinir ve tanrıçanın kış uykusundan resmen uyanışı kutlanır. Eostre ile ilgili mitlerin bir çoğunda gizemli yer altı dünyasının yaratıklarının yaşayanların ülkesine ayak bastığı anlatılır.
Beltaine
1 Mayıs
May Day (Mayıs Günü), Beltane, Bealtaine, Walpurgis, Rudemas, Tana Festivali olarak da bilinir.Yıl çarkında Samhain’in tam karşısına düşer. Beltane yaz mevsiminin ve yılın aydınlık olan yarısının başlangıcını simgeler. Beltaine geçmişe ve geleceğe bakma ve ilerdeki sıcak yaz günlerine hazırlanma zamanıdır.
Litha
22 Haziran
Yaz gündönümü ve yılın en uzun günü. Litha Güneş Kralı’nın gücünü simgeler. Tutku ve yeni mahsul adına kutlama yapılır. Tanrıça hamile olduğu için ağırdır ve yer yüzü de öyledir. Yapılanlar çoğunlukla kültür ve uygarlıkla ilgili aktivitelerdir.
Lammas
1 Ağustos
Lughnasadh, Lugnasad,Cornucopia ve Thingtide olarak da bilinir. Hasat mevsiminin başlamasını simgeler. Paganizmde tohum festivali olarak kutlanır ve ilk meyvelerin Sabbathı olarak da anılır. Lammas Celtic hasat,ateş,ışık ve güneş tanrısı olan Lugh’u onurlandırmak için kutlanır.
Mabon
21 Eylül
Winter Finding (kışı bulma) olarak da bilinir. Mabon Güz Ekinoksunu ve hasatın tamamlanışını kutlar. Druidler (Hristiyanlıktan önce İngiltere İrlanda ve Fransa’daki Celtic dönemi papazları) ölümü ve yeniden doğuşu simgeleyen söğüt ağacını, onurlandırıp Mabon’dan hemen çnce dallarını budarlar. Denge gecesinden önce karanlık bir kez daha ışığa galip gelir.